Wordt duurzaam

installeer zonnepanelen

PV Installaties

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel of PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit.
Er wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Het woord fotovoltaïsch komt van het Griekse woord photos: licht, en Volta. Dit is de naam van een Italiaanse graaf die in 1800 de eerste elektrische batterij uitvond.
Meestal wordt de afkorting PV van het Engelse photovoltaic gebruikt. PV-modules zijn zonnepanelen, een PV-systeem is een volledige installatie bestaande uit zonnepanelen, bekabeling, regelapparatuur, koppeling aan batterijen of stroomnet en draagstructuur. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met vele voordelen tegenover energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Wat levert het op?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoeveelheid zon; de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst.
  Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. In gebieden rond de evenaar is de opbrengst hoger dan in andere gebieden met meer bewolking.
 • Oppervlak; Het oppervlak van het zonnepaneel (lengte maal breedte) is erg belangrijk als het om de opbrengst van een paneel gaat.
 • Manier van het aan elkaar bevestigen van de panelen (parallel of serieel).
 • Rendement; het rendement verschilt sterk per type zonnepaneel. Er worden veel nieuwe ontdekking gedaan waardoor het rendement blijft stijgen.
 • Het achterliggende systeem; als het opslagsysteem vol is, kan er geen energie meer bij. Dan zal een paneel dus voor niets werken.
 • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht; per plaats in de wereld verschilt de hellinghoek met het maximale rendement heel erg. Vanzelfsprekend behaalt een zonnepaneel met een bepaalde hellinghoek in Nederland een heel andere opbrengst dan in bijvoorbeeld Amerika.
 • Zijwaartse hoek : optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden.
 • Hellingshoek : een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.
 • Zonuren: de hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn circa 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland.
 • Opbrengst: 1 Watt Piek (Wp) levert in Nederland tussen 0.9 en 0.8 kWh per jaar aan energie op, afhankelijk van de ligging van het huis, de locatie in Nederland en het type zonnepaneel.
  Een paneel van 250W levert dus tussen (250*0.9) 225 en (250*0.8) 200 KWh per jaar op.

 

PV-panelen worden vaak gesubsidieerd door de overheid. De laatste subsidieregelingen kunt u bij uw gemeente opvragen.